Utveckling av teknik

Världen förändras hela tiden på både gott och ont. Vapen är något som funnits länge och som spelar en stor roll vid krig. Hur dessa ser ut har ändrats med tiden och dagens vapen ser inte ut som de gjorde förr i tiden.

Under 1700-talet, när det Stora nordiska kriget pågick, så var det vanligt att gevär användes. Ordet gevär är ett samlingsbegrepp för alla typer av tvåhandseldvapen med lång pipa och fick sin nuvarande betydelse i Sverige under 1600-talets mitt. Först kallades geväret för musköt men samtidigt som bajonetter och flintlås infördes så började man använda ordet gevär. Idag finns det olika gevärstyper: automatkarbin, automatgevär, hagelgevär, jaktgevär, karbin, kulgevär, kulsprutegevär, repetergevär och prickskyttegevär.

Även tillverkningen av vapen har förändrats. Förr tillverkades vapen för hand av en smed, idag är processen inte lika komplicerad. Dagens teknik ger även en liten insyn i hur vapen kan skapas i framtiden. 3D-skrivare är en otrolig teknik men redan nu har flera stycken använt den för att skapa vapen. Med vanliga hobbymaskiner går det inte att skapa ett vapen i metall, endast plast, men de industriella skrivarna har det som krävs.

Teknik är en anledning till att samhället rör sig framåt och det kommer ständigt ut nya saker på marknaden. Den som vill hålla sig uppdaterad eller vill veta mer kring teknik, framtid, industri, spel och lek kan titta in på www.glynwed.se där det finns nyheter om just detta.

Vad säger lagen?

Det krävs tillstånd för att inneha samt tillverka vapen. För en vapenlicens krävs det att man fyllt 18 år, att man är laglydig samt skötsam och att man kan intyga ändamålet med att inneha vapen. Det vanligaste ändamålet är jakt och målskytte. För jakt krävs det att man har jägarexamen och för målskytte krävs det att man under minst 6 månader varit aktiv medlem i en godkänd skytteförening.