Bostäder förr och nu

Världen ser ju inte likadan ut nu som den gjorde förr. Det mesta har förändrats: allt från hur vi lever våra liv, till tekniken till hur bostäderna ser ut. Hur bostäderna såg ut exakt på 1700-talet är svårt att veta men vi vet i alla fall att de har utvecklats mycket sedan dess.

Tittar man på detaljer så var husens fönster väldigt små under 1700-talet. Under den här perioden var det svårt att göra glas och det fanns egentligen ingen teknik för hur man skulle göra stora glasrutor. Det var även väldigt dyrt med materialet och man fick betala en särskild skatt för fönsterglasen.

Nu för tiden kan ju bostäder se ut hur som helst egentligen. Det finns större hus, mindre hus, radhus, lägenheter samt till och med slott.

Hyreslägenhet

En hyreslägenhet är en lägenhet som du, precis som det låter, hyr. Dessa lägenheter ägs av bostadsbolag som kan ägas av personer eller av en kommun.

Du kallas för hyresgäst om du bor i en hyresrätt. Du har inte lika många skyldigheter som att äga lägenheten, går något sönder ska till exempel hyresvärden se till att det blir reparerat.

Bostadsrätt

En bostadsrätt är en lägenhet som du måste betala en insats för. Man köper en andel i en förening som äger själva fastigheten. Varje månad ska en avgift betalas till föreningen och om man har lånat pengar så måste även lån samt amortering betalas.

Hus

Hus kan både hyras eller köpas. Vad ett hus kostar går inte att säga eftersom det varierar mycket beroende på olika komponenter.

Köpa/sälja lägenhet eller hus

Idag är det vanligt att man tar hjälp av en mäklare för att sälja sitt hus eller sin bostadsrätt. Det gör jobbet mycket enklare eftersom man slipper tänka på saker som avtal och fotografering. För att hitta en mäklare kan man antingen leta upp firmor själv eller låta någon annan sköta letandet. Behöver man hjälp med att hitta mäklare i exempelvis Malmö kan man kontakta www.mäklaremalmö24.se.